Stonbury are immensely proud to be supporting our clients across the UK at such a crucial time and have been designated as 'key workers' by DEFRA and the UK water utility companies. Our teams are working tirelessly to help secure and maintain drinking water supplies, ensuring clean and safe drinking water is provided without interruption to critical services such as our hospitals as well as the general public. Now more than ever, the safety and wellbeing of our staff is of the utmost importance and we have adapted our safe working practices to ensure social distancing precautions are in place and that the correct hygiene practices are being followed. Safety is our priority, and we endeavour to make sure everyone at Stonbury goes home safe to their family.

Chalk Stream Restoration

A local Rivers Trust contracted Stonbury to restore a section of an SSSI-designated chalk stream in Hampshire to a more natural, ecologically resilient state.

An over-wide and artificially straightened section of the river had resulted in sluggish and uniform flows, which are suboptimal for the vegetation community that is key to the river’s SSSI designation. The increased sedimentation reduced salmonid spawning grounds and left the river vulnerable to habitat degradation during drought events. Stonbury was therefore contracted to restore the channel planform to a more natural morphology.

After the team was mobilised to site and safe access provision was created, works began on selective pollarding and coppicing of small willows from adjacent non-SSSI flood meadows to obtain woody material to form the structure for the bank re-profiling. Wetland turfs, soil and gravel were excavated from the similar adjacent meadows via a small series of shallow scrapes. Coppiced trees create a thicker lower canopy and scrapes form a series of miniature ponds, both enhancing habitat opportunities for wildlife.

Channel planform improvements were completed by creating three angler-accessible marginal berms. The toe outlines were constructed with brash supported by stakes made from the locally won wood and reinforced using a combination of imported washed stone, which consisted of 40mm-75mm washed flint rejects, and the locally sourced grit and topsoil.

In total the team moved just over 4,500 square metres of material. Once complete, the width of the river section was reduced from between 15 and 20 metres to between 7 and 9 metres and consists of a more natural river bend formation. This will level out the riverbed and provide abundant suitable habitat for plants and wildlife, along with increased flood and drought resilience.

Download a PDF of this project