*** Covid-19 Update ***

Stonbury are immensely proud to be supporting our clients across the UK at such a crucial time and have been designated as 'key workers' by DEFRA and the UK water utility companies. Our teams are working tirelessly to help secure and maintain drinking water supplies, ensuring clean and safe drinking water is provided without interruption to critical services such as our hospitals as well as the general public. Now more than ever, the safety and wellbeing of our staff is of the utmost importance and we have adapted our safe working practices to ensure social distancing precautions are in place and that the correct hygiene practices are being followed. Safety is our priority, and we endeavour to make sure everyone at Stonbury goes home safe to their family.

// BIO-FILTER LIVE REPAIRS

Stonbury completed masonry repairs to three bio-filter beds in the South of England. The works took place in sequence to allow the bio-filters to remain in service for the twenty-week construction program duration.

The repairs were required to extend the life of the filter tanks which had become damaged over time by tree roots, vegetation and the elements. The existing brickwork had begun to crumble, and at the lower levels of the filter beds, the mortar joints had started to leak.

Initial works included a pressure wash clean and the removal of roots and vegetation, which had penetrated the brickwork in some areas. An inspection was then carried out to allow the team to identify hidden cracks and additional leaks within the walls.

The client requested that the filter beds remain online as much as possible to ensure the media did not dry out and to keep any changes in bacteria within the beds to a minimum. Working live also prevented the beds that were not being worked on from becoming overwhelmed.

It was agreed that the flows could be stopped for up to four hours per day, with one-hour breaks in between to keep the media wet. This allowed the team to work in sections by raking the media back to the required depth and creating an open working area.

The coping stones were then removed from each twelve-meter section, and the brickwork was demolished by hand to the required depth. The walls were re-built – re-using existing bricks where possible – and the coping stones were laid around the top of the wall. The chamfer was also removed in specific locations and re-laid.

Once all the brickwork was reinstated, repointing, stitching and overbanding were carried out to ensure a watertight finish.

Download a PDF of this project