*** Covid-19 Update ***

Stonbury are immensely proud to be supporting our clients across the UK at such a crucial time and have been designated as 'key workers' by DEFRA and the UK water utility companies. Our teams are working tirelessly to help secure and maintain drinking water supplies, ensuring clean and safe drinking water is provided without interruption to critical services such as our hospitals as well as the general public. Now more than ever, the safety and wellbeing of our staff is of the utmost importance and we have adapted our safe working practices to ensure social distancing precautions are in place and that the correct hygiene practices are being followed. Safety is our priority, and we endeavour to make sure everyone at Stonbury goes home safe to their family.

// Flood Alleviation Scheme

A village in East Devon was subject to regular flood events due to the low capacity of the surrounding drainage ditches. Stonbury were contracted to complete a flood alleviation scheme at 3 locations around the village, protecting residential properties as part of a wider flood defence strategy.

The largest section of the works comprised the construction of a 250m x 6m wide channel across farmland, including the construction of temporary and permanent culverts. The channel connected to existing ditches up and downstream, diverting flood waters away from residential properties and allowing for an increased storage capacity to attenuate the flood water and allow it to dissipate more slowly.

After the excavation was complete, geotextile and erosion control matting layers were installed, with graded stone placed on the base of the channel to reduce the effects of erosion.

Following completion of the channel works, fencing was installed around a buffer zone to allow for regular maintenance. At the second location, operatives trained in Street works, were required to control traffic during the installation of a timber revetment to support the widened channel adjacent to the road.

The works were downstream of a culvert which regularly flooded the adjacent road and comprised the excavation of a 25m trench for the installation of timber posts set in a concrete footing.

The final location required the construction of a 150m flood alleviation channel within the land of a residential property. The property also had 2 ponds which, after being desilted as part of the works, needed a sweetening flow from the river to be maintained. New weir and dam structures were installed. These consisted of a concrete apron with silt traps plus walls constructed of Flex MSE bags, which were subsequently planted up with native species.

During the construction process, the existing river flow was over pumped around the works area. On completion, the new flood channel was connected into an existing ditch, which had been desilted and re-profiled to increase capacity.

Download a PDF of this project