*** Covid-19 Update ***

Stonbury are immensely proud to be supporting our clients across the UK at such a crucial time and have been designated as 'key workers' by DEFRA and the UK water utility companies. Our teams are working tirelessly to help secure and maintain drinking water supplies, ensuring clean and safe drinking water is provided without interruption to critical services such as our hospitals as well as the general public. Now more than ever, the safety and wellbeing of our staff is of the utmost importance and we have adapted our safe working practices to ensure social distancing precautions are in place and that the correct hygiene practices are being followed. Safety is our priority, and we endeavour to make sure everyone at Stonbury goes home safe to their family.

// Access Track Installation

Stonbury was contracted to construct a new trackway to improve access to a pumping station and extend the existing turning area. The works were required as the existing track became unusable during flood events and restricted emergency access to the pumping station.

It was decided that recycled plastic permeable paver units, in conjunction with rootzone - to encourage grass growth - would be used to ensure a sympathetic and aesthetically pleasing installation was achieved.

A secure fenced compound was established prior to the works, and the proposed route was marked out and stripped back to the existing hardcore surface. A non-woven geotextile separation layer was then installed, followed by imported stone to build the existing track back up to a higher level.

A deep rootzone subbase was levelled across the stone, and the paver units were fixed into place for additional stability. The pavers were then filled with a second layer of rootzone and compressed with a compaction roller.

During the initial excavation works, arisings and topsoil was stockpiled for re-use. Once the access track was complete, the arisings were used to create low banks along the new track’s edges, and any remaining material was distributed across the adjacent land.

The new access track provided an environment for grass re-growth whilst maintaining a load-bearing surface for vehicle access, particularly during a flood event. In addition, the plastic paver units were an excellent carbon-saving alternative to concrete slabs and are certified as both neutral and safe for use in the environment.

Download a PDF of this project